Komore regiona o razvoju preduzetništva

Bez autora
Feb 24 2016

Predsednici privrednih komora regiona, okupljeni u Komorskom investicionom forumu, sastaće se sutra u Zagrebu kako bi dogovorili naredne aktivnosti za jačanje kapaciteta sektora malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana. U radu skupa učestvovaće i visoki predstavnici Evropske komisije i Evrokomora.Domaćin je Hrvatska gospodarska komora uz podršku Evropske trening fondacije i Centra jugoistočne Evrope za razvoj ljudskih resursa i preduzetništva. Više od 95 odsto članica komora su mala i srednja preduzeća, pa će u fokusu diskusije biti zajednički projekti za razvoj komorskih usluga ključnih za podizanje konkurentnosti ovog sektora i jačanje kapaciteta u procesu evropskih integracija.

Komore regiona o razvoju preduzetništvaPredsednici privrednih komora regiona, okupljeni u Komorskom investicionom forumu, sastaće se sutra u Zagrebu kako bi dogovorili naredne aktivnosti za jačanje kapaciteta sektora malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana. 

U radu  skupa učestvovaće i visoki predstavnici Evropske komisije i Evrokomora. Domaćin je Hrvatska gospodarska komora uz podršku Evropske trening fondacije i Centra  jugoistočne Evrope za razvoj ljudskih resursa i preduzetništva (SEECEL).

“Više od 95 odsto članica komora su mala i srednja preduzeća, pa će u fokusu  diskusije biti zajednički  projekti za razvoj komorskih usluga  ključnih  za podizanje konkurentnosti ovog sektora i jačanje kapaciteta u procesu evropskih integracija:  od  usluga koje se tiču pristupa alternativnim izvorima finansiranja, preko stručnog obrazovanja i obuke, prilagođavanja EU zakonodavstvu i standardima, energetske efikasnosti, do borbe protiv korupcije. Ovaj projekat  podržala je Evrokomora, a  očekujemo i finansijska sredstva iz IPA fondova Evropske unije”, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež  podseća  i na značaj inicijative za osnivanje regionalne stručne škole na Brezovici, kao i potrebu formiranja regionalnih baza  podataka, dubinske analize stanja u privredi regiona na mikro nivou i utvrđivanja njenih razvojnih potencijala .

Komore će, ukazuje, u narednom peirodu morati da se aktivnije ukjuče u pružanje odgovora na migrantsku krizu, pitanje izbeglica, ali i povratnika i njihove ekonomske integracije.

U sklopu dvodnevnog skupa privrednih komora  održaće se i prvi sastanak  grupe za razvoj privatnog sektora u okviru Komorskog investicionog foruma,  kao i radionica za stručnjake iz privrednih komora o alatima za jačanje preduzetničkih sposobnosti i veština.

Na marginama skupa,  tokom boravka u Zagrebu predsednici privrednih komora regiona, kako  je predviđeno, razgovoraće sa potpredsednikom Evropske komisije  Valdisom Dombrovskisom i državnim zvaničnicima Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik